In Nederland heeft Linda Voortman verklaard dat het niet inzetten van tolken in de zorgsector meer geld kost aan de staat.

maandag 1 april 2013

Een taalbarrière kan vaak leiden tot onjuiste diagnoses en nodeloze consultaties in de gezondheidssector, juist daarom worden er sociaal tolken ingezet.

Want die tolken zorgen voor een adequate communicatie tussen de artsen en de patiënten zodat de artsen met hun job beter kunnen uitoefenen en de patiënten efficiënter kunnen helpen. Dit alles kost ook veel minder geld dan de totale kost als gevolg van een verkeerde diagnose of de kost van de vele extra consultaties die nodig zouden zijn om tot een juiste diagnose te komen.

Het inzetten van sociaal tolken is dus een vorm van een win-win besparingsmaatregel in de gezondheidssector die zowel de belastingbetaler als de dokter alsook de patiënten helpt uit hun nood. Maar soms kunnen de overheden hier anders over denken. Want die denken vaak eenzijdig in het belang van hun eigen potje geld, en niet in het belang van de belastingbetalende burgers.

Anderstalig of niet, alle burgers betalen belastingen, wanneer ze geld verdienen en wanneer ze geld uitgeven, maar al dat geld komt spijtig genoeg niet samen in één potje, alles wordt terug verdeeld onder de ministeries, allerlei bestuursorganen en departementen die graag hun eigen centen willen beschermen.

Het maakt vaak voor hen ook niet uit of een ander ministerie veel geld uitgeeft als zij maar hun centen kunnen behouden. Dit leidt soms tot toestanden waarbij de staat grote verliezen maakt omdat bijvoorbeeld één departement extra winst wil maken.

Dit is ook het geval bij het inzetten van sociaal tolken in de gezondheid. Gezondheidskosten en de kosten om sociaal tolken in te schakelen komen van verschillende budgetten en als het ministerie die de tolken uitbetaalt, bezuinigt op sociaal tolken en zo winst denkt te maken, zorgt die eigenlijk ervoor dat de staat veel meer geld uitgeeft aan gezondheidskosten.
Dit is nu het geval bij onze buren in Nederland.

Vorig jaar werden de subsidies voor het inzetten van tolken in de zorgsector ingetrokken en zeer snel, maar één jaar later, voelt Nederland de gevolgen hiervan in de begroting.

Vorig week heeft Linda Voortman, Tweede Kamerlid, verklaard dat het niet inzetten van tolken in de zorgsector meer geld heeft gekost aan de Nederlandse Staat dan wanneer er wel tolken werden ingezet.1 opmerking

Je kunt hieronder je bericht of commentaar achterlaten, maar je moet eerst inloggen met je Google- of Gmail-account of een andere openid account.

Met deze werkwijze proberen we onze site te beschermen van spam en andere anonieme berichten.

 

Sociale Media


Meest gelezen